Vad betyder ROAG för dig som personal? Det innebär att du gör en bedömning av nio olika områden; röst, läppar, munslemhinna, tunga, tandkött, tänder, protes, saliv och sväljning. Utifrån vad bedömningen visar sätts sedan förebyggande åtgärder in. ROAG är en förkortning av Revised Oral Assessment Guide ett bedömningsinstrument som ingår i kvalitetsregistret Senior Alert.
För att se hur en bedömning går till kan du titta på den här filmen »
Varför gör vi detta? Jo för att vi vet att besvär från munhålan ofta medför nutritionsproblem dvs. svårigheter att få i sig både mat och dryck vilket leder till viktnedgång och vätskebrist.
Munnen är ett av de områden på kroppen där vi har en hög integritet. Att få hjälpa någon med munvård kan ibland vara svårt. Utgå även här från personcentrerad omvårdnad dvs. se till varje persons behov och rutiner.
Jag t ex borstar alltid tänderna efter frukosten på morgonen, gör du det också? Hur ser behovet av stöd med munvården ut för den person du är kontaktman för? Känner du till personens rutiner? Har personen lämpliga munvårdsprodukter? Hur är det med tandläkarbesök, har personen varit där nyligen eller är det kanske väldigt länge sedan?
Muntorrhet är besvärlig, det leder till att man får svårare att svälja, prata och har personen proteser så glappar de oftast då. Vad kan du som personal göra för att minska besvär vid muntorrhet? Skölja munnen med vatten lindrar eller att dricka vatten, gärna kolsyrat. Sockerfritt tuggummi och gärna med fluor (om man är van med tuggummi), eftersom tuggandet stimulerar salivproduktionen.
För såklart påverkar munhälsan personen. Ohälsa i munnen leder många gånger till att personen äter mindre. Det leder också till smärta i munnen. Matvägran kan bero på tandvärk.
Vill du testa dina kunskaper om munvård kan du göra det här testet »
Lycka till! //Lotta